Kirpputorilta löysin kirjan, joka käsittelee "lapsen hoidon alkeita sanoin ja kuvin". Näitä kirjojahan on pilvin pimein kirjakaupoissa ja kirjastoissa mutta tämä on aivan jotain muuta, sillä kirja on kirjoitettu vuonna 1938.
Maksoin tästä kalleudesta kokonaista 3€.  En ole voinut tätä nauramatta lukea ja ihmetellä että tällä tavallako todella on lapsia ennen neuvottu hoitamaan ja kasvattamaan.
1249308.jpg

1249328.jpg

Imututin käyttöä ei tulisi oppaan mukaan ollenkaan suosia eikä antaa ollenkaan. Opas sanoo näin:
Aivan pienelle lapselle annetaan useampaan kertaa taitettu vaippa leuan alle, ja siitä olkapään yli pään alle.  Ensiksikin on se suojana lapsen kuolatessa ja toiseksi se estää sormien imeskelemisen niin kauan, kuin pikkukätöset eivät vielä löydä tietä vaipan yli. Kun lapsi tulee vähän suuremmaksi ja koettaa nyt imeskellä sormiaan, vedetään nutun hihat käsien yli ja sidotaan.  Ellei se auta, puetaan lapselle pienet ranteisiin sidottavat tumpit(lapaset);jos se panee nämäkin vielä suuhun, laitetaan vaipasta tai jostakin muusta niin suuret kääreet, ettei ne enää lainkaan mahdu pikku suuhun. Toinen keino on laittaa käsiin pahvikalvosimet, mitkä estävät kyynervarren taivuttamisen.
 
1249376.jpg

Ylhäällä vas. teksti: Näin ei saa tehdä kotiin tullessa jos jalkoja paleltaa.
Sen vieressä: Jalkojen luonnollinen lämpö palautetaan kuumalla jalkakylvyllä, johon on sekoitettu eukalyptusöljyä. Kuumaa vettä lisätään kylvyn kestäessä. (Näinhän ei missään tapauksessa saa tehdä!)
Alhaalla vas: Liian lyhyet sukan jalkaterät ovat epämukavia ja haittaavat jalan kehittymistä ja liikkeitä.